Nou Născut Dietă Primii ani

Intoleranta la gluten

Postat la 01.04.2020

Din pacate, intoleranta la gluten a copiilor devine din ce in ce mai des intalnita. Multi parinti nici nu isi dau seama ca copilul lor sufera de intoleranta la gluten, pana cand simptomele devin din ce in ce mai evidente. Daca intoleranta copilului la gluten ramane netratata, poate sa se agraveze si poate duce la  o boala mai grava, denumita boala celiaca.

Unele studii arata ca intoleranta la gluten este strans legata de cresterea ratei de autism in randul copiilor. Daca ti se pare ca copilul tau se confrunta cu probleme digestive, este momentul sa consulti un medic pentru a determina daca glutenul este responsabil de acest lucru.



Intoleranta Copilului la Gluten

Multi oameni nu cunosc diferenta intre intoleranta la gluten si simptomele bolii celiace, deoarece acestea sunt destul de similare. Intoleranta la gluten cuprinde o arie mai larga si se refera la toate tipurile de sensibilitate la gluten. Este de multe ori mai putin serioasa decat boala celiaca, dar acea diferenta subtila nu te va ajuta pe tine sau pe copilul tau sa va simtiti mai bine.  Boala celiaca este doar un tip de intoleranta la gluten.

Care sunt simptomele Intolerantei la Gluten a Copilului?

Simptomele sunt diferite la copii fata de adulti. Copii mici sufera de obicei o pierdere in greutate, marirea volumului abdomenului  si o stare generala de rau. Pana la atingerea adolescentei, copii vor deveni mai iritabili si mai predispusi la a voma. Unii copii au de asemenea si alte simptome: durere abdominala, diaree sau constipatie.

Diagnosticarea Intolerantei la Gluten

Endoscopia, biopsia si testele de sange sunt folosite adesea pentru a stabili daca un copil sufera de boala celiaca. Totusi, aceste teste sunt specifice doar acestei boli. Un rezultat negativ nu inseamna ca nu exista un nivel de sensibilitate la gluten si ca nu trebuie sa ramai atenta la simptome ale bolii celiace chiar si dupa un test initial negativ. Testele de sange trebuie sa fie efectuate de obicei de doua ori pentru  asigurarea acuratetii.

Tinerea sub control a sensibilitatii copilului la gluten

Intoletanta la gluten poate fi tinuta sub control prin inlaturarea glutenului din dieta copilului. Copilul nu va mai putea manca produse de panificatie, nici un tip de secara, grau, orz si nici majoritatea pastelor. Din fericire pe piata sunt destule optiuni fara gluten.

O data cu inceperea dietei, sanatatea copilului ar trebui sa se imbunatateasca treptat(sau in unele cazuri foarte repede). Dupa eliminarea simptomelor, copilul poat avea din nou o calitate buna a vietii.