Dietă

Top 5 gustări sănătoase și hrănitoare pentru femeile însărcinate

Postat la 12.05.2023

Când află că sunt însărcinate, femeile devin mai atente la alimentația lor, având în vedere sănătatea bebelușului și dezvoltarea lui armonioasă. Femeile însărcinate trebuie să asigure organismului aportul adecvat de minerale și vitamine și să consume o alimentație diversificată, pentru a nu avea deficiențe de fibre, proteine și carbohidrați.

De asemenea, hidratarea este extrem de importantă, așa că trebuie să bea suficientă apă. Pe parcursul întregii sarcini, este important să se evite consumul de alcool, tutun și excesul de cofeină.

Gustările reprezintă o componentă esențială pentru viitoarele mămici, care ar trebui să aibă trei mese principale și două gustări. Iată câteva idei de gustări sănătoase:



1.Biscuiți din cereale integrale și mere

Pentru femeile însărcinate, o alegere ideală este combinarea alimentelor din cel puțin două grupe. Poți opta pentru mere, bogate în fibre, unt de arahide și biscuiți din cereale integrale, care conțin grăsimi sănătoase, fibre și proteine.


2.Guacamole

Pentru o gustare delicioasă și sănătoasă, poți alege guacamole, o salată preparată din avocado, un fruct bogat în vitamine și minerale. Avocado conține acid folic, care previne apariția malformațiilor fetale, și grăsimi sănătoase. Poți consuma această salată cu câteva felii de pâine integrală prăjită.


3.Iaurt cu fructe

Pe durata sarcinii, poți consuma trei iaurturi pe zi, deoarece acestea sunt o sursă bogată de calciu, esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților bebelușului. Iaurtul grecesc este o opțiune bună, deoarece conține mai multe proteine decât iaurtul obișnuit.


Dacă alegi iaurt simplu, poți adăuga câteva nuci și o linguriță de miere. În ceea ce privește iaurturile cu fructe, alege-le pe cele care conțin fructe de pădure, cum ar fi zmeura, afinele și murele.


4.Ciocolată

Dacă îți place ciocolata, avem vești bune, deoarece o poți consuma în timpul sarcinii, în special cea cu conținut ridicat de cacao. Studiile efectuate în trecut au arătat că acest desert reduce riscul de preeclampsie, care se caracterizează prin tensiune arterială crescută.


5.Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase, precum migdalele, alunele, nucile de caju, fisticul și nucile, reprezintă o alegere potrivită pentru femeile însărcinate. Acestea sunt o adevărată combinație de vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele A, E, complexul B, fibre, magneziu, fosfor și zinc, și sunt benefice atât pentru bebeluș, cât și pentru viitoarea mamă.